‘Ik ben Aksel Cijntje, geboren in 1982 te Curaçao. In 2011 heb ik door een uit de hand gelopen ruzie een complete dwarslaesie opgelopen.’

 

Aksel is geboren en getogen op het eiland Curaçao.
Op jonge leeftijd heeft hij zijn ouderlijk huis verlaten om zijn dromen na te jagen en op zoek te gaan naar liefde en geluk. Zijn leven is niet makkelijk geweest en gaat niet over rozen, maar op geen enkel moment heeft hij de moed opgegeven.
Na de gebeurtenissen in 2011 heeft hij een zware tijd gehad waarin hij te kampen had met verbitterdheid, eenzaamheid en zijn zelfvertrouwen was verdwenen als sneeuw voor de zon.

 

In de maanden erna heeft hij langzamerhand zijn geloof weer opgepakt en heeft op die manier de kracht terug kunnen vinden om te vergeven en door te gaan. ‘God heeft geduld met mij en me een nieuwe kans gegeven. Deze pakte ik met beide handen aan. Ik ben een nieuw mens.’

 

Na het bijwonen van een muziekconcert bij de Oosterpoort in 2013 heeft hij kennis gemaakt met een man die ongeveer hetzelfde had meegemaakt als hij.Deze heeft hem ook voor het eerst kennis laten maken met het handbiken. Met steun van derden heeft Aksel een handbike kunnen lenen en is afgereisd met een groep handbikers naar Oostenrijk. Ongetraind maar zeer gedreven stond hij aan de start. En met succes, want hij behaalde de zevende plaats.

 

Het was liefde op het eerste gezicht!

 

Aksel is een natuurtalent in het handbiken en boekt elke keer weer vooruitgang. Zijn ultieme droom is meedoen aan de Paralympics. In 2016 wilde hij deelnemen aan de Paralympics in Rio de Janeiro, maar hij heeft lange tijd niet kunnen trainen nadat hij op zijn handbike is aangereden door 2 scooters en hierbij zijn beide enkels brak. Een herstelprocedure van 1 jaar was het gevolg.

 

Maar hij is weer terug op volle kracht en verliest zijn doelen niet uit het hoog. Sterker nog, hij is meer gedreven dan ooit.


In 2015 behaalde hij de bronzen medaille bij de Nationale Kampioenschappen tijdrit in Emmen en bij de Nationale Kampioenschappen wegwedstrijd in Bladel zelfs een zilveren medaille.

 

Aksel wil een handbike vereniging oprichten in Groningen en vervolgens op Curaçao, om zo mensen te stimuleren de wereld weer te trotseren. Niemand hoeft zich te laten beperken door zijn beperking, alles is mogelijk!

 

De situatie van fysiek en motorisch beperkten in Curaçao is erbarmelijk, er zijn weinig tot geen faciliteiten en men is vaak aan huis gekluisterd. In 2016 zal Aksel afreizen naar Curaçao om een handbike wedstrijd te organiseren en wil de mensen aldaar inspireren en laten zien dat thuis zitten absoluut niet nodig is. Door ze kennis te laten maken met het handbiken wil hij ze stimuleren alles uit het leven te halen wat er in zit.

 

Meer informatie hierover vindt u in de agenda.
Wilt u Aksel sponsoren of een donatie doen aan zijn stichting, dan kunt u meer informatie vinden onder Sponsoring/Donaties.